Jak na založení živnostenského listu v roce 2021?

Ptáte se, jak v roce 2021 založit živnostenský list? Dnešní článek přináší mnoho zajímavých a podrobných informací pro podnikatele, kteří o založení živnostenského listu uvažují. Také se dočtete o novinkách pro rok 2021.

Založení živnostenského listu v roce 2021

Založení živnostenského listu je v tomot roce stejně jednoduché jako v předešlých letech. Pracovat jako OSVČ tzv. na živnostenský list je stále nejjednodušší formou podnikání. Díky postupné elektronizaci státní správy je již mnoho kroků zjednodušených a o živnostenský list lze požádat i on-line. Nejdříve je nutné zvolit si tu správnou živnost. Oproti minulému roku dvě nové přibyly.

Jedná se o tyto dvě:

  • č. 80. poskytování služeb pro právnické osoby a svěřenské fondy
  • č. 81. poskytování služeb spojených s virtuálním aktivem

U obou nových živností musí být v rámci ohlášení splněna podmínka podle § 8a živnostenského zákona, tedy bezúhonnost skutečného majitele právnické osoby a osoby, která je členem jejího statutárního orgánu.

Další novinky v roce 2021

Od ledna roku 2021 je také možné se nově přihlásit k paušální dani. Princip spočívá v tom, že OSVČ se prostřednictvím jedné paušální platby zbaví povinnosti podávat přiznání k dani z příjmu, sociálnímu a zdravotnímu pojištění. Na druhou stranu pozbývá možnosti uplatnit slevu na dani a dalších zvýhodnění. Paušální daň pro rok 2021 je 5.469 Kč měsíčně a může se k ní přihlásit každý podnikatel, jehož příjem v roce 2020 nepřekročil 1.000.000 Kč, není plátcem DPH, není zaměstnaný, není společníkem právnické osoby a není dlužníkem v insolvenčním řízení.

Více o novinkách z této tématiky si přečtěte v článku s názvem “Jak založit živnostenský list v roce 2021“.

Příspěvek byl publikován v rubrice Finance, ekonomika a jeho autorem je redakce. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.